Mostreig de terres de l'Hort de la Bosca

Jardineria

La primera actuació que es va fer a l'Hort de la Bosca va ser el mostreig de terres, per a esbrinar la textura i PH del terreny i saber que plantes i arbres són els més adequats per plantar.

Primerament es va dividir el terreny en 10 parcel·les basant-se en el plànol de la zona, en cadascuna de les parcel·les es van fer uns treballs previs de neteja superficial de restes vegetals, tot seguit es va procedir a la recollida de mostres de cadascuna de les parcel·les:
  • Es van preparar bosses i pots degudament numerats i catalogats amb el número de cada parcel·la de l'1 al 10 i les eines necessàries per a l'obtenció de les mostres (aixada, cabàs, ganxo ...)
  • Es va procedir a la presa de mostres de cadascuna de les parcel·les, cavant un forat d'uns 20 cm aproximadament i es van recollir les mostres en bosses.
  • Un cop recollides totes les mostres es van deixar les bosses obertes perquè s'airegés la terra recollida.
  • Es van omplir els pots de vidre, degudament catalogats, amb ¾ parts de terra i 1 part amb aigua i es van deixar reposar durant 2 dies. 



    Passats 2 dies es va procedir a l'anàlisi de cada mostra recollida:
    • Primer es va analitzar la textura del sòl de cadascuna de les parcel·les, observant la proporció de sorra, llim/argila i matèria orgànica de cadascuna de les mostres.
    • A continuació es va analitzar el PH de cada mostra per saber si el sòl és àcid, alcalí o neutre, i es va analitzar de la manera següent: Es barreja una mostra de terra amb aigua destil·lada i tot seguit se li afegeix vinagre o bicarbonat per saber si la mostra reacciona o no, si reacciona amb vinagre vol dir que el sòl és alcalí, si ho fa amb bicarbonat sòdic vol dir que el sòl és àcid i si no reacciona vol dir que el sòl és neutre.

    Un cop realitzat el mostreig es va anotar en el pla les característiques de cada parcel·la, sent el resultat final un sòl neutre amb tendència a àcid en alguna zona en concret.